Körschema Karibien

Det börjar bli dags att fundera på vad jag ska göra där på andra sidan Atlanten. Att göra en sån där tidplan man bara vill strunta i hela tiden, för att bara vara.

Och det är ju ett alternativ. Egentligen har jag ju inte bestämt mig ännu, åka hem igen, stanna ett år eller fortsätta ut till Stilla Havet. Det ska jag göra när jag har kommit över, har jag bestämt mig för. Men ska jag kunna få några besättningar som hänger på måste jag ju faktiskt bestämma mig för var jag ska vara när de flyger över.

Alltså, här kommer tidplanen. Men jag vill väldigt gärna ha förslag, tips och råd från er som har varit där förut och vet lite mer än mig.

 Just nu befinner jag mig i Las Palmas på Grankan, som Micke Ryking säger. Den 7 januari drar vi i eskadern Viking Explorers iväg. 11 båtar är vi nu, och några till kan det bli. Jag har fått en gast, Katarina Notice, som följer med till Kap Verde, där vi har en kontrollstation och utvärderar om vi trivs med varandra tillräckligt för att segla över Atlanten ihop.

Jag har också gjort en tvåveckors med Aina till Teneriffa och La Gomera och med Anders och Ingela till La Palma och El Hierro.  Så jag tänkte återkomma med en seglingsberättelse om Öarna i väster.

Jag har fått igång watermakern och lagat rattstyrningen som kraschade utanför El Hierro. Vindgenerator är på G, rostfri stång är tillverkad i Las Palmas och en del elektriskt ska fixas innan avfärd. När jag är klar med det tänkte jag summera Hafsorkesterns långseglingsutrustning: Att långfärdspimpa en Bavva!

Seglingen ner hit har ju gått väl fort, jag har inte haft tid att stanna och uppleva hälften av det jag skulle velat. Men å andra sidan skulle jag i så fall inte ha kommit så här långt nu. Och eftersom Karibien inte är mitt huvudmål, kommer jag nog att fortsätta i hyfsat rask takt, för att hinna igenom innan orkansäsongen sätter fart. Fast jag lägger in en egen vecka här och där som marginal och fixartid.

Hör av dig om du är intresserad av att segla med nån etapp. Om allt funkar kan det bli fortsättning i Stilla Havet, Franska Polynesien, Nya Zealand, Stora Barriärrevet, Indiska Oceanen, Madagaskar, Sydafrika och upp till Västindien igen. Jag tar inte betalt, vi delar löpande utgifter, inte underhåll av båten.

15 februari Barbados
Jag vet ju inte riktigt hur lång tid det tar att eventuellt åka dit ensam över Atlanten. Får ju i så fall reva rejält på nätterna så jag inte blir överraskad av de häftiga regn- och vindbyarna, squallsen. Men i början på februari räknar vi med att eskadern Viking Explorers ska komma fram. Första etappen sen blir ner till St Georges på Grenada. Har lagt en vecka på det, men det går nog fortare.

22 februari Grenada
Därifrån seglar vi norrut genom Grenadinerna, som jag tror är bland de finaste öarna i Karibien. Palm Island, Union Island, Mayreau och Tobago Cays där man ska kunna snorkla med sköldpaddor.

10 mars Saint Vincent
Cumberland Bay, sen Saint Lucia med Anse Cochon där man kan snorkla och Pigeon Island vid Rodney Bay där ARC:en slutar.

30 mars Martinique
Grand Ause, D Arlet. På norra sidan av Dominica ska man kunna ligga på svaj i Porthsmouth. Guadalope.

14 april Antigua
English harbour. St Barthelemy med svenskkolonien.

7 maj Puerto Rico, alternativt British Virgin Islands.

1 juni Santiago de Cuba
Kingston Jamaica, Belize (kanske lite lång omväg). Cayos Miskitos i Nicaragua. San Blas-öarna utanför Panama.

22 juni Colon Panama

Det är som sagt ett lite tufft schema, som kan komma att justeras. Än så länge har jag inte någon besättning bokad, så hör av dig om du är intresserad. Som kommentar, via messenger eller maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

God Jul

Niklas Krantz

Sittbrunnenfilmer