Warning: Undefined variable $fullImagePath in /storage/content/36/185636/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331 Segling och båtliv. - sjökort

sjökort

Fel i kortet

Jag tog en genväg in till Saltholmen, mellan de små öarna
öster om Smörbådan.


Sjökortet visar att det är tillräckligt djupt, mer än 3 m. När jag närmar mej sundet ser vattnets färg ”konstigt” ut, jag slår ner farten för botten syns. Lodet larmar att det är ”för” grunt, ca 1m.

Passagen gick bra tack vare att vinden satte mej längs utmed östra sidan i sundet. Kollade i sjökortet igen, och konstaterade att det är mer än 3 meter djupt.

 

Tittade i ett sjökort från 1966. Det kortet visar mindre än 3 meters djup samt att det ligger en sten i sundets västra sida. Där ser man faran med att använda "färska" kort!

Givetvis skall man ha de senaste korten, eller regelbundet rätta de gamla. Rapporterade till Sjöfartsverket om min ”upptäckt”.

Verket svarade omgående:”Tack för rapporten. Det här var både ett underligt och lite pinsamt ärende för Sjöfartsverket. Jag har varit nere i vårt arkiv och tittat på de senaste sjömätningarna.

I det området samt i våra gamla sjökort, för att utreda när tremeterskurvan försvann. Den försvann ur kortet när man ersatte sjökort 9311 med 9313 året 1983. Varför man tog bort den kurvan, eller missade att ta med kurvan vet jag inte. "Men vi kommer att gå vidare med ärendet och givetvis införa korrekta uppgifter i berörda sjökort”, meddelade de. 

När jag talade med ”lokalbefolkningen” kände de till att sundet är grunt.

Känner du till något grund som du tror att ”alla” vet om, rapportera det till Sjöfartsverket så att vi andra får vetskap om det. I Underrättelser för sjöfaranden (ufs) nummer 233 finns nu rättelsen med.

Lasse Lundell

www.lasselundell.se


Senaste i Dagens Båtliv

Seglingsforum

Från bloggarna

Niels Jeppesen om Arcona 50

Niels Jeppesen och Ariadna Pons är en ”ny” kraft inom yachtdesign med gedigen teoretisk och solid seglingsbakgrund. Här med VD Urban Lagnéus framför den blivande 50-fotaren.

Av alla kända kompetenta konstruktörer i Europa är Niels Jeppesen en, som jag har följt i över 40 år. Första gången var 1979 vid testet av X-79 och senare samma höst när båten vann min One of a Kind Regatta 1979 i Lysekil över Express, Maxiracer, J/24.

Läs mer ...

Hafsorkesterns resa under fem år.

Här är rutten jag seglade från 2017 till 2022, med vissa avbrott för att komma hem till den svenska sommaren. Nu ligger Hafsorkestern på land över vintern för lite omplåstring när det blir varmare. Varmvattenberedaren ska bytas ut och sen gäller det att få kinesvärmaren att skicka ut avgaserna i avgasröret och inte in i ruffen.

Läs mer ...

Eldorado för båtbitna

Som gammal göteborgare är det alltid gott att komma till Västra Kusten och besöka olika varv för att se vad de håller på med. Min tur började senast på Ringön och Marinskroten aka Utbildningsrederiet/Göteborgs Skeppshandel för att se vad detta udda båtföretag håller på med.

Läs mer ...

Sittbrunnen på Facebook

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line