Hon fick sänka sin båt och hem

susierescue.jpg

Susie Goodall räddades efter två dygn sedan masten knäckts i en svår storm vid Kap Horn.

 

 

Efter två dygn med knäckt mast i svårt väder 2 000 M väster om Kap Horn sänkte brittiskan Susie Gooodall förra veckan sin båt efter att ha räddats av ett kinesiskt lastfartyg. 38 000 tonnaren Tian Fu fick nödlarmet via MRCC Chile och avvek från sin kurs mellan Kina och Argentina. Man kom fram till Susie och lyfte ombord henne med en av sina däckskranar.

Rustlern.jpg

Susie deltog i soloseglingen Golden Globe Race, var den elfte som bröt i denna retro-segling och låg fyra. Hon är med sina 29 år yngst av de 18 som startade och den andra som räddats. Övriga sju som brutit, har klarat sig i hamn utan hjälp.

 

Susie.jpg

Susie Goodall var på gott humör inför starten och under seglingen med sin väl preparerade Rustler 36.

Det speciella med den Golden Globe är att seglingen sker som 1966 när Robin Knox Johnston blev först med att segla jorden runt non-stop solo. Det betyder inga moderna hjälpmedel och bara sextant och släplogg för att navigera. Syftet är enligt initiativtagaren britten Don McIntyre att ta deltagarna tillbaks till gamla goda tider i meningen en seglare, en båt över alla världens hav.

"Ett unikt Retro-race för den som vill solosegla jorden runt non stop i vanliga överkomliga båtar" var hans vision vid starten i somras från Les Sables d´Olonne.

Som seglare kan jag trots allt fundera: Vad är vitsen med att segla som förr? Men Romantik och äventyr har alltid lockat våghalsar och särskilt i det Förenade Kungadömet. 

ostar-1976.jpg

Clare Francis 1976 efter att ha kappseglat solo över Atalnten i sin Einar Ohlsson-ritade 38-fotare Robertson´s Golly.


Synd att Susie Goodall inte kunde fullfölja, men hennes oförvägenhet och mod har gett henne ett namn som seglare. Kanske i klass med Clare Francis? Jag minns hur hon grät i TV på julafton 1976 i längtan efter sin familj och sedan blev första kvinna som skeppade i Whitbread. Hennes  Come Hell or High Water om seglingarna och Night Sky om modiga kvinnor, är fin läsning för unga som vill formas på havet och i sitt liv.

Susie Goodall fick som sagt sänka sin trogna Rustler 36 för att den inte skulle vara en fara för sjöfarten. Hur det kändes att göra så med sitt flytande hem och hur det var i stormen, kan jag hoppas att ett förlag ger Susie i uppdrag att skriva. Goda berättelser i tryckt form är som bekant alltid trevligt att ha i sitt skeppsbibliotek. 


Curt Gelin


Senaste inläggen

Fritidsskepparens böcker

Logga in till kommentarer och forum

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line