Drömmar om öppna vatten

Det är en mörk tid vi lever i. Visst går vi mot ljusare tider och båtmässorna får oss att drömma om öppna vatten och ger löfte om ytterligare en vacker sommar om bara kreditvärdigheten räcker till, men det finns massor med tid att fördriva då inte arbetet inkräktar för mycket på livets väsentligheter.

I väntan på islossningen och vårrustningen tycker jag om att förgylla tillvaron vid öppna spisen, en sprakande brasa, en skön fåtölj och en god bok gör väntan på sjösättningen lättare, men vad ska jag läsa? Knastertorra fakta om elsystemet eller hur man installerar en septitank med däckstömning? Nja, kanske inte, ingen flärd i dessa ämnen om än så nödvändiga. Loggboken har jag ju både läst och upplevt så kanske läge att ge sig på något annat.

”Hårt väder till havs” av Peter Bruce och Adlard Coles (Nordstedts Förlag) är ett standardverk för alla som drömmer om verkliga utmaningar, men ger också mycket bra kunskaper hur man klarar av knepiga situationer som kan uppstå även på mindre vatten. Den har utkommit i flera utgåvor under åren och kompletterats vart efter nya rön och kunskaper tillkommit. Finns att beställa på nätet eller varför inte i den lokala bokhandeln?

Vill du ha något mindre dramatiskt så finns många fina titlar, ”Vind för Våg”, av Lars Westman är trivsam läsning om hans segling längs Svenska kusten och i Stockholms skärgård. Den hittar du på Bokbörsen (bokborsen.se) där god litteratur finns i massor. Tillsammans med fotografen Reijo Rüster har Lars också givit ut böcker som ”Utskär”, läs, titta och njut säger jag bara. Den liksom ”Gotland runt, Havskappsegling under ett halv sekel” hittar du också på Bokbörsen.

Fast varför inte våga sig längre ut på Världshaven, ”Ensam seglare jorden runt” av Joshua Slocum platsar absolut både i fåtöljen som i skeppsbiblioteket och handlar som bekant om den första (kända) världsomseglingen av en ensamseglare. Joshua var inte ”bara” en stor seglare utan också en fantastisk författare.

Jag som har mina älskade hemmavatten i Sveriges tredje största sjö måste ju också då och då läsa om ”Mälarpirater” av Sigfrid Siwertz, läser du den inte nu i vinter så ta med ett exemplar ut i båten i sommar och idka högläsning. Ta med ”Pappan och Havet”, avTove Jansson också och glöm inte Frans G Bengtssons ”Röde Orm”. Sommaren är räddad och du slipper köra elverket eller marindiseln i naturhamnen för att TV-spel och DVD ska fungera.

C. S. Forester skrev en serie böcker om sin fiktiva sjöhjälte Hornblower. Börja med ”Kadett Hornblower” och avsluta med ”Hornblower i Västindien” och böckerna där emellan så får du följa honom från unga år tills han uppnår sin dröm som amiral i den Engelska flotten under 1800-talets första hälft.

Har du tankar på båtbyte så kan du fynda på Curt Gelins gedigna verk ”700 Segelbåtar i Test”, hittar du inte drömbåten där så hann den troligen sjunka innan Curre fick chansen att provsegla den. Titta in på ”Curres blogg” här på Sittbrunnen där du kan beställa den. På sittbrunnen hittar du också recensioner av böcker under fliken ”Kultur, Havsbiblioteket”.

Botanisera där och kom själv gärna med tips på dina favoriter för hur kul det än är med rörliga bilder så ger en god bok så oändligt mycket mer. Det är min åsikt alltså.

Christofer Alandsberg


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line