Drottningen av Marstrand

Metta Fock är en adelsdam som i början på 1800-talet erkände ett trippelmord på två barn och sin man. Dock efter isolering, närmast tortyr på Carlstens fästning. Först höggs högerhanden av, sedan huvudet. En kvinnoöde som vittnar om en könsmaktsordning som skulle få Gudrun Schyman att gå i dubbel spinn.

I nutid hanterar den kvinnliga polisen Karin Adler ett mord i fästningen, som hänger samman med fiedekommisset på Salaholm, som mörkar dödsfall på grund av flera hundra år gammal mjältbrand, kanske rentav det som i verkligheten dödade Mette Focks man och barn. Hon är en mycket mänsklig polis som sympatiskt nog bor i en segelbåt i hamnen på Marstrand.

Storyn är något krånglig, så jag tror inte jag ska försöka reda ut den, men det spännande är att Ann Rosman till sina böcker har gjort en mycket gedigen research. Kul var också att hon gav cred till min farfar Claes Krantz, som skrivit mycket om det gamla Marstrand. Och när jag följde med henne runt i samhället förstod jag att hon verkligen är intresserad av de gamla historierna. Nästan väl mycket,  vad hennes familj anbelangar, framgick det....

Men alltså, missa inte deckarna från Marstrand. Nu ska jag läsa Havskatten och återkommer med en recension när jag är färdig.

Niklas Krantz

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.