Pocketdöden

Danjel Henriksson startar från Kalix sin segling jorden runt med två av sina vänner, Kajsa Björn och Jonatan Bonthron. Båten, en Albin Vega byggd 1968 har Danjel köpt osedd i Stockholm och seglat hem till norra Sverige där den rustas för äventyret. Hans kunskaper är obefintliga och redan på resan till hemmahamnen får han problem och hamnar i nödsituation. Upplagt för ”Bergsdårar 2, nu galnare än någonsin” med andra ord, men:

Sommaren 2005 ger de sig av och vi får följa resan sett ur olika besättningsmedlemmars perspektiv, den litterära förmågan varierar, men boken är tveklöst läsvärd då den förutom seglingsbeskrivningar behandlar massor av andra händelser och möten under resans gång. Många jorden runtseglare har skrivit massiva verk som mest gräver ner sig i strapatsen till havs, seglaren påminner mer om en munk eller eremit som gör upp med sig själv genom späkning och lider alla helvetes kval i ensamhet och total isolering. Danjel och hans besättning njuter av tillvaron, träffar spännande människor och ser fram emot strandhuggen i främmande länder även om de någon gång kan bli konflikfyllt och man går varandra på nerverna. Ganska naturligt när man tillbringar två år i en tvålkopp modell mindre. Och dramatik saknas inte, mycket kan hända med en båt som varit med i dryga 35 år.

Klart läsvärd är boken "Alla sa vi skulle dö", perfekt för skeppsbiblioteket eller i vintermörkret när drömmarna om egna seglatser känns avlägsna. Nu har boken kommit som pocket på Norstedts förlag. 
Utan att avslöja för mycket vill jag tala om att boken slutar helt annorlunda än novellen "Bergsdårar" och Danjel är definitivt ingen dåre utan en visionär som inte låter sig hindras i sina drömmar.

Christofer Ahlandsberg

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.