Tokig riggbok

Av 24 sidor används 3 sidor till själva segeltrimmet, lika många till att beskriva hur man riggar båten, utan att ens kunna svara på den viktigaste frågan: Hur hårt ska man spänna vanten? Annat än att det ska vara så hårt att de inte ska kännas slacka på läsidan under segling. Sen ägnas resten av boken, eller kanske broschyren, åt tampar och tåg, riggar genom tiderna och dylikt.

dedekanDe 209 kronor den här kostar är i princip bortkastade. Satsa i stället på Segel- & riggtrim av Ivar Dedekan från samma förlag, men utgiven 1999. Den finns fortfarande att köpa för ett billigare pris. Den är mycket systematisk och täcker in allt. Själv tycker jag visserligen att den är väl ingenjörsmässig. Typ: "Du bör reducera segelytan när båten kränger mer än 25 grader eller lovgirigheten gör att rodervinkeln blir över 6-8 grader, trots alla justeringar." Dedekan tejpar upp skalor överallt, för att kunna trimma optimalt och man måste ha full koll på cirkelns alla grader för att följa råden. Man skulle kunna sammanfatta det med att han krånglar till allting så förbannat. Men han förklarar hur man spänner vanten till 20 % av sin brottgräns.

granDen bästa segeltrimningsboken finns tyvärr inte längre att köpa längre, IRL. Gransegels bok, Granboken finns bara som PDF att tanka hem. Gör det. På Bokbörsen kostar det enda exet 650 kronor, vilket är aningen mer än den är värd.

För den är riktigt bra. Förklarar pedagogisk och begripligt hur det fungerar när vinden blåser i seglen. Det var faktisk lite av en aha-upplevelse när jag läste boken första gången, trots att jag då redan hade seglat i många år. Praktiska tips, pedagogiska förklaringar ovh varningar för de vanligaste felen varvas. Visserligen talar de också om att man ska spänna vanten på läsidan under segling, utan att ange något sätt att mäta spänningen. Men de förklarar i alla fall hur man gör det.

Själv fick jag boken vid ett besök hos Gransegel med Kryssarklubben. Annars sålde de den för 40 kronor. Jag hoppas verkligen att den kommer ut "på riktigt" igen. Att de lovar ge ut den som "app" till iPhone är väl kul, men jag skulle hellre se en riktig bok igen. Det är den värd.

Niklas Krantz

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.