Kanarieguiden

Canary karta

Meningen var ju att Micke Westin, tidigare redaktör för Praktiskt Båtägande och På Kryss, numera författare och webbredaktör för Drömresan, skulle segla över Atlanten i sin fyndade Overseas 35. Men så fick han ett uppdrag när han kom till Gran Canaria; att skriva en guidebok om Kanarieöarna. Tillsammans med Oliver Solanas Heinrichs, som seglat runt i de här vattnen i över tjugo år satte han igång, och blev liggande vid kaj ett år.

Och när man ser resultatet tycker jag att det var en himla tur att han gjorde det. För detta är verkligen ett måste ha, för alla som besöker denna del av världen. Risken är väl bara att det där korta stoppet före atlantkrossningen blir en hel seglingssäsong i stället. För Kanarieöarna är helt uppenbart en del av världen som är värd att upptäckas, inte bara från charterflygplan.

Här finns beskrivningar på allt, från vilken koppling till vattenkranen i marinan man behöver till hur vindar och kompressionszoner formerar sig mellan vulkanerna där ute i Atlantan. Allt berättat, inte bara pedagogiskt och med läcker grafik, utan också med vackra  bilder, ibland smygfotograferade med en drönare som är ännu mer förbjuden än i Sverige.

Canary gomera

Historia, gologi och lokal mat och dryck får man veta, om inte allt, så i alla fall det viktigaste om. Och miljö och djurskydd. Visste du att det tar 450 år för en plastflaska att brytas ner i havet.

Jag får bara lust att sticka med en gång, när jag bläddrar runt och längtar till Isla Graciosa, La Palma, El Hierro, La Gomera, och allt vad de heter, de där öarna utanför turisternas allfarvägar.

Niklas Krantz

Och författarna själva var inte heller värst besvikna när första upplagan kom från trycket till bryggan i Las Palmas.

https://youtu.be/GdQ7yRYij5I

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.