Kölbåtshandbok

 När man sedan kommer till sidan 50 förklaras spring alldeles utmärkt.

Väjningsreglerna blir också lite röriga, det förutsätts t ex att man vet vad båt om babords bog är för något och att motorbåtar väjer för motorbåtar från styrbord, förklaras i en bisats om att segelbåtar för motor gör likadant som motorbåtar.

En annan invändning jag har är den med kraftpilarna som säges förklara att det är suget på seglets läsida som driver båten framåt. Jag förstår inte varför det skulle vara större än trycket på lovartsidan, men det är ett resonemang som han inte är ensam om. Även om han eventuellt har rätt har han inte lyckats förklara det. Och att krafterna på seglet fördelas jämnt och vinkelrätt ut från seglet beror ju bara på att man valt att rita kraftpilarna så.

Men det är egentligen oväsentligt gnäll, för det är en bra och pedagogisk bok för den som vill lära sig segla. Det mesta gås effektivt igenom på 95 sidor, och även om man inte får lära sig att göra polardiagram, förklararas i alla fall vad det är. Och grundläggande segeltrim och kappseglingstips i slör, läns och bidevind.

Alldeles lysande är ordlistan på slutet som inte bara förklarar seglingstermerna på svenska utan också ger den engelska termen.

Förutom kurslitteratur kan boken med fördel användas som uppslagsverk av nybörjaren att bläddra fram och tillbaka i under seglingen. Att läsa den från pärm till pärm och sen vara fit for fight som skeppare är nog en inte helt framkomlig väg.

Eller kurs.

Niklas Krantz

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.