En slemmig skurk

Detta är den femte av Marstrandsdeckarna av Ann Rosman. De kännetecknas av en gedigen research och streckläsarspänning. Kanske är Havskatten inte riktigt lika fängslande som föregångarna Porto Francos väktare och Mercurium, men skildringen av havsbadsmiljön runt Oscar II:s sommarparadis på den lilla ön på västkusten räcker mer än väl. Hur han åker hit på sommarnöje utan drottningen, omgiven av allsköns  kvinnor  som älskar att  frottera sig i hans omgivning. Dock nämns dem inte vid sitt dåvarande epitet, kungsflundrorna, men det är månne ett feministiskt tidstecken.

Havskatten är en slemmig badhusdirektör och läkare som utnyttjar sin ställning till att få allt vad han vill från sina anställda baderskor. Fast det kanske man inte ska avslöja i förväg.

Skildringen av dagens kommunpolitiska gärningar, där allt mer av den gamla kulturen säljs ut till kapital som förvandlar bebyggelsen till  bostadsrätter verkar inte heller helt verklighetsfrämmande. Man får väl dock hoppas att de inte är lika skrupelfria som sina litterära motsvarigheter.

Men kanske skulle det löna sig med lite mer grävande journalistik i vårt västra seglingsmecka.

Och medan jag läser ikapp de två första Rosmansdeckarna hoppas jag redan på nästa.

Niklas Krantz

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.