Finaler lockar de bästa

Med 102 anmälda till Nynäshamns SS skärgårdssegling nu på lördag och 124 deltagare till Nordic Yachta Open från Bullandö nästa lördag, kan man konstatera att intresset bland bitna seglare för att avsluta säsongen är gott. Med 102 anmälda till Nynäshamns SS skärgårdssegling nu på lördag och 124 deltagare till Nordic Yachta Open från Bullandö nästa lördag, kan man konstatera att intresset bland bitna seglare för att avsluta säsongen är gott. 

Team4u.jpg

Pro4U med Patrik Gorsgren vann VM och siktar på seger även i Nynäshamn.


Visst, jämfört med när en bil gick att vinna i Nynäshamn, är 52 färre båtar anmälda. Men i gengäld är kalibern på deltagarna om möjligt ännu högre. Bland de med vinnartalang finns årets världsmästare i havskappsegling Pro4U med Patrik Forsgren, shorthandesset Rolf Erixon sin sin pimpade Hansson 31 Piano, årets meste kryssarevinnare Jan Nystedt i snabba mahognymöbeln SK30 Pani.

Pani.png

SK 30 Pani med Jan Nystedt från Ljusterö har vunnit det mesta i sommar. Blir det en ny framgång på lördfag?


Minnesgoda vet att det var Bertil Söderberg med 100-fotaren Hyundai, som drog igång kappseglingen i Nynäshamn och ordnade med en bil i pris. Bilen drog, men seglingen kom egentligen till som ett motdrag till en annan skärgårdssegling - DataCom Cup med Sandhamns som bas. Den lades samma helg som HSB Race, som nämnde Söderberg stöttade, vilket störde denne bitne kappseglare och med bilen som bete konkurrerade han ut dataseglingen.

Gambler.jpg

IT-Advisor, ex Fastfood Sally anno 1986 med Carl-Johan Marnell missar sällan bra kappseglingar. I helgen finns lokal expertis ombord.

Nynäshamns SS har ordnat en rad andra seglingar med bravur - Big Boat Cup, Jubileumsseeglingarna för klassiker 2012 m m. Och medan seglingen i Nynäshamn slog rekord i antal deltagande båtar, somnade DataCom Cup in. I år är dock den Söderbergska 100-fotaren på annat håll och största båt i Nynäshamn blir en grann gammal Swan 47 med Bo Strandberg vid ratten.

Kim Di Jonas + Anna Dolk.jpg

Av de anmälda till shothandseglingen Nordic Yachts Open är Farr 31 Kim Di med Jonas Dolk och dotter Elsa bland favoriterna.

Att 124 båtar kommer till Nordic Yachts Open nästa helg - shorthandseglingen med Bullandö som bas - betyder att receptet drar fler än något av  de sju tidigare åren.  Arrangörerna Mats Runström och Värmdö Jolleseglare har fått stoppa anmälningarna i veckan och uprättat en väntelista. Skälet till att inte öännu fler kan vara med är att Bullandö Krog inte klarar fler seglare. Redan nu pratas därför om att ordna gående bord i ett stort partytält på Bullandö och göra det möjligt för kanske 200 båtar att mötas.

Största båt i denna lättsamma lördagssegling blir Arcona 430 Pingu med Mikael Widmark som styrman.

Värt att notera är att tio Fareast 28R deltar, vilket betyder kul kamp om vem som har bäst båthantering och taktik, Normalt är man fem ombord för att balansera denna högriggade lätta racer.

Enda och därmed bästa träbåt blir en viss Nordisk Folkbåt, i år med gennaker till masttoppe. Förhoppningen är att den ger utdelning om starten som tidigare år gått i svag vind och gett läns över Kanholmsfjärden. Såvida inte arrangörerna ändrar till en annan bana  i år och bjuder på mycket halvvind. För till mångas förvåning har det visat sig att en Folkbåt går allra bäst relativt sitt SRS-tal när focken kan köras i lovart på den 2,05 meter långa spirbommen, som ingår i klassregeln.

I syfte att göra arrangemanget  enkelt, gäller jaktstart och först i mål vinner. Minimal organisation i form av två personer på en start och målbåt, innebär att seglarna får mycket för anmälningsavgiften - hamnplats, after-sail, give-aways och middag för två. 

Josephine.jpg

I Nynäshamn gastar jag på SYS ordföranden Ulf Aronssons flotta Kungsvikenbyggda Ohlson 35 Josephine. 

Rapporter kommer från bägge seglingarna.

 

Curt Gelin

Sittbrunnenfilmer