A

Curres blogg:

Beslagtagen groteskyacht frisläppt

White Pearl A Seite

I lördags angjorde världens största segelyacht ”A” Gibraltar”, efter att ha lagt loss från varvet i Kiel 5 februari. Planen var att bunkra diesel i Gibraltar och snarast lätta mot Cartagena, där det sista av inredningen ska installeras.

Men så fort ryske miljardären Andrey Melnichenkos yacht lagt till, klev kronofogdar ombord med en stämning från varvet Nobiskrug i Kiel. Deras krav var på sammanlagt €15,3 miljoner för obetalda fakturor. Yachten togs i beslag och vakter placerades ombord. Först igår när summan deponerats i en Londonbank kunde ”A” lägga loss.

Kronofogden Liam Yeats, kommenterade till Gibraltar Choice och på hamnens hemsida att i den ombytliga shippingvärlden är ekonomiska tvister en olycklig, men förekommande del av tillvaron.

Beslag är ingen tilltalande handling och en sista utväg. Men hanteras ärendet effektivt och smidigt, brukar det sluta i en säker lösning av tvisten, förklarade han.

Just det hände i tisdags eftermiddag – ett ombud för Melnichenko deponerade summan på ett spärrat konto hos en bank i London. Vilket varvet godkände.

Därefter klev vakterna på “A” iland, varpå yachten frisläpptes natten till onsdag och lättade på morgonen mot Cartagena.

”A” är omtalad för sina häpnadsväckande linjer, sin storlek på 143 meter, sina bombsäkra rutor, 40 övervakningskameror, utsiktsdomen om 6 x 3 meter under vattnet, helipads, hissar mellan de åtta våningarna, för sina tre fristående master om 100 meter vardera över vattnet och utkikstorn 60 meter upp och sin hybriddrift.

Designer är Philippe Starck, som uppfyllde Andreys vilja att” tänja gränser på design, teknik och att utmana dödläget i yachtindustrin”. Monsieur Starck designade också Andreys motor yacht med samma namn, 119 meter lång, som ser ut som en korsning mellan U-båt och korvett.

Tanken med namnet ”A” sägs vara att stå först i fartygsregister. men är också en gest till hustrun Aleksandra, f d toppfotomodell från Serbien.

Andrey Melnichenko har enligt uppgifter satsat 400 miljoner dollars på sin nya “A” plus 300 miljoner USD på sin a motorbåt och lär vara god för 13 miljarder USD.

Förmögenheten har han byggt upp genom ett kolbolag, ett kembolag, en kedja med växlingskontor och en egen bank.

För att resa mellan sitt hemland, sina yachter, sina hus i England och i Antibes och sin takvåning i New York har Andrey Melnichenko en Boeing 737 med registringsbeteckningen MY – BBJ – my own business jet.

Tvisten med varvet i Kiel var inte den första för 43 - årige Andrey. När han tog emot sin motorbåt, stämde han International/Akzo Nobel på 15 miljoner dollars för målningsarbetet.

På samma gång kan man minnas det gamla ordspråket – vissa straffas direkt. För hur i hela friden kan någon vilja ha en båt som A? Maken till grotesk show-off har inte ens de rikaste sett. Men det är precis vad det handlar om – att kunna skryta mest. Och det lyckas Andrey med, när A visar sig kommer nyfikna att flockas. Och media, som säljer på skandaler och tvister. Bad news travel fast, är en gammal klyscha, men den stämmer visar fallet ”A”. Så fort stämningen lämnats in i Gibraltar, kablades nyheten ut över världen.

Curt Gelin


Senaste i Dagens Båtliv

Seglingsforum

Från bloggarna

Niels Jeppesen om Arcona 50

Niels Jeppesen och Ariadna Pons är en ”ny” kraft inom yachtdesign med gedigen teoretisk och solid seglingsbakgrund. Här med VD Urban Lagnéus framför den blivande 50-fotaren.

Av alla kända kompetenta konstruktörer i Europa är Niels Jeppesen en, som jag har följt i över 40 år. Första gången var 1979 vid testet av X-79 och senare samma höst när båten vann min One of a Kind Regatta 1979 i Lysekil över Express, Maxiracer, J/24.

Läs mer ...

Hafsorkesterns resa under fem år.

Här är rutten jag seglade från 2017 till 2022, med vissa avbrott för att komma hem till den svenska sommaren. Nu ligger Hafsorkestern på land över vintern för lite omplåstring när det blir varmare. Varmvattenberedaren ska bytas ut och sen gäller det att få kinesvärmaren att skicka ut avgaserna i avgasröret och inte in i ruffen.

Läs mer ...

Eldorado för båtbitna

Som gammal göteborgare är det alltid gott att komma till Västra Kusten och besöka olika varv för att se vad de håller på med. Min tur började senast på Ringön och Marinskroten aka Utbildningsrederiet/Göteborgs Skeppshandel för att se vad detta udda båtföretag håller på med.

Läs mer ...

Sittbrunnen på Facebook

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line