Seapilot för PC

Nu lanserar Seapilot en version av sitt navigeringsprogram för Windows 8. Det gör att man inte bara kan använda programmet för iPaddor och iPhoner, utan också för läsplattor med Windows 8. Dessutom för PC, vilket kanske kan visa sig vara allra största fördelen.

Själv har jag nu efter ett par år tröttnat på att försöka navigera efter iPadden. Inte för att programmen skulle vara dåliga. Seapilot är riktigt duktigt och den nya Garmin-appen är väldigt spännande. Men man ser ju inte vad det är på skärmen, när solen skiner. Knappt när det är molnigt heller. Då spelar det ju inte så stor roll om programvaran är bra.

Egentligen är plattorna och telefonerna bara användbara som komplement till en rejäl marin plotter. Helst ska de vara synkade med plottern. Och kanske en PC nere i ruffen för planering och navigering vid sidan av rorsman, kopplad till plottern, är kanske framtiden.

– Den nya Windowsversionen är dessutom den första som fungerar på en persondator. Skillnaden är att man då använder tangentbord och mus istället för pekskärm, säger Jens Johansson, vd på Seapilot.

–  Vi tycker att det är kul att Seapilot, som är den ledande leverantören av sjönavigeringsverktyg i Sverige, väljer att satsa på Windows 8 och Windows RT. Det stärker vårt utbud och tillför en dimension för våra användare, säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows.

Priser:
Seapilot for Windows 8 (appen)    380 kr
Sjökort för Sverige        290 kr

Garmin-appen: gratis

Sjökort Norden 379

iNavx/Solteknik Sverige 99 Dollar

iNavx/Navionics Baltic 70 Dollar

Trådlöst nätverk och NMEA klarar de flesta, men sen börjar det krångla. Nya NMEA 2000 verkar ha problem och sen ska man ju kunna flytta rutter och spår via något filformat. Garmin har ju skapat standarden GPX och Google KML, vilket går att importera till de flesta. Garmin talar förstås trådlöst med sina egna nya plottrar.

AIS, som gör att man ser andra båtar, och de ser en, är ju himla bra, särskilt när man närmar sig stora farleder i nedsatt sikt. Jag har en mottagare, kopplad med en seriell sladd till min Garmin-plotter, vilket fungerar lysande. Och WiFi är ju också ok, men Seapilots GSM-AIS tappar ju alla signaler ute vid farleder mellan Sverige och Danmark, Gotland eller Åland, t ex. Nu ska de komma med WiFi-mottagning från de nya Trueheadings AIS-transpondrar, så vi får väl se.

iNavX med analoga sjökort från Solteknik har jag helt gett upp. De kort jag köpte 2009 försvann i en uppgradering och går inte att tanka hem igen. Bara att köpa nya - så det får vara. Garmin funkar inte på min gamla iPad 1, bara på en ny. Så, som sagt, jag börjar tröottna på paddnavigeringen och har monterat ner den vattentäta paddhållaren från piedestalen.

 

Fyll gärna på med egna erfarenheter och du testat något av det nya (eller gamla):

Niklas Krantz

Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Ankarliv

Ankarliv

Skutrigg

Skutrigg

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line