Spänningen stiger i Marstrand och Ellös

Idag startar årets bästa båthelg för seglare i form av Marstrand Boat Show och Öppet Varv. En tidig titt på utbudet och en snabbkoll av stämningen i Marstrand i onsdags och i Ellös igår säger mig att är man seglare blir Ellös bäst. Skälet är enkelt – där finns flest båtar att se genom inslaget av begagnade båtar.DSC_5254.JPG

Första intrycket av Marstrand Boat Show, blev att där finns en del nya intressanta segelbåtar att beskåda bland mängden motorbåtar. Mest sevärd är nya Jeanneau Sun Odyssey 440 med nersänkt däck bakom rattarna och udda utformat förskepp.

 

Inga stripes, ingen snobbrand är också nytt på denna särdeles rymliga 44-fotare, som framåt Navigare Yachting ställer ut. Detta företag slår på stort med sju båtar på plats, bland dem mässans bjässe kattan Lagoon 52, som seglades upp till Marstrand i nordlig kuling från La Rochelle på nio dygn.

Även Lagoon 42 och 400 finns besökare nyfikna på för hur många kvadrat sommarviste en katta kan ge. För de som funderar på att överge segling och fara runt i husbil, är en katamaran förmodligen ett lika bekvämt, men socialare sommarliv.

För modernister som vill ha max plats i en enskrovsbåt är Oceanis 55 exempel på vad fransk uppfinningsrikedom kan producera. Bredd och höjd är tagen till en oanad nivå, samtidigt som designers ordnat har skapat en interiör som känns lyxig utan att faktiskt vara det.

Med sitt utbud av restauranger, vackra gamla hus och utsikten framför Societeten är Marstrand som plats mer intressant att besöka än Ellös. Två stora gästbryggor är också ett plus. Baksidan är rip-off priserna, billigaste pizzan kostar 165 kronor och färjan kostar också.

I Ellös känner man sig mest hemmastadd som seglare, där finns som sagt flest segelbåtar att se på, hela Hallberg-Rassys pogram, där nya 340 är höstens hetaste nyhet för familjer på spaning efter ett bygge med både klass, plats och pigga prestanda.

Ifråga om klass finns förstås Najad närvarande och att detta stolta varv har täten, kan den som kliver ombord på 410, 450, 500 eller 570 i Ellös konstatera. Finishfreaks får allt de drömmer om och byggsättet med vakuuminjicerade skrov i epoxi och massiva balkar, får kvalitetsnördar att gå i spinn. Förhandsaviserade Najad 395 är dock inte på plats.

I Ellös också ett stort antal större eller nyare begagnade båtar att inspektera. Att se så många sådana på ett och samma ställe samtidigt, har inte hänt tidigare och blir en förträfflig möjlighet att jämföra.

Hur inslaget faller ut blir spännande att följa, men redan nu känns receptet rätt, variationen med många olika båtar vinner faktiskt över det tidigare konceptet med många båtar av samma märken vid bryggorna. För att ingen ska kunna ta fel, har värden för Öppet Varv Hallberg-Rassy hängt upp banderoller vid ingångarna.

Konkurrensen mellan Marstrand Boat Show och Öppet Varv kommer att kulminera på söndag när facit finns i antalet besökare. Efter det kommer frågan om framtiden för segelbåtsföretagen – ska Marstrand Boat Show eller Öppet Varv i Ellös gynnas – eller mera krasst ska lojaliteten med Sweboat eller segelbåtsföretagarnas ekonomi bestämma?

De av er som köper segelbåt i helgen, kan avgöra om det blir en ren segelbåtsmässa i Ellös i framtiden, eller både och i Marstrand, eller varför inte en stor begmässa i Henån?

Under tiden kan det vara intressant att ta del av hur en av segelbåtsföretagarna resonerar:

. Ellös är rätta stället att visa båtar på, har alltid varit och kommer att vara så framöver. Rätt publik och rätt stämning. Som en följd har jag gått ur kartellen Segelbåtar i Sverige och kommer även till inomhusmässan i Stockholm, säger Johan Delin med X-Yachts Sweden.

Curt Gelin

Sittbrunnenfilmer