Fastnet Race– inget för mesar

Curres blogg:

Fyra svenskar startar

fastnet

Rolex Fastnet Race är inget för noviser. Skeppare, besättning och båt måste bara vara preparerade för svårt väder med hög, komplicerad sjö och hårda vindar. Även om RORC välkomnar första gångs deltagare poängterar vi vikten av ordentlig förberedelse, planering och träning. Det är väsentligt och speglas i de kriteria, som gäller alla som vill anmäla sig.

Så bestämda tongångar förekommer aldrig på kappsegling i våra vatten. Men att segla från Cowes, ut i irländska sjön, runda Fastnet Rock och gå i mål i Plymouth - 600 sjömil havskappsegling - är ofta hårt, mycket hårdare än att runda Gotland.

Likväl fylldes kvoten om 340 startande på mindre än en halvtimme när anmälan öppnades i januari och då hade ändå RORC medlemmar förtur. Ytterligare 35 båtar, flerskrovare, IMOCA 60, VO 65, VO 60 tillkom sedan för att ge dessa havsmonster möjlighet att slå banrekordet. Det satte Loick Peyron 2013 i 130 fots trimaranen Banque Populaire i flerskrovsklassen och i enskrovsklassen samma år av Ian Walker i VO 70:an Abu Dhabi - 1dag, 18 timmar och 35 minuter.

Antalet startande är begränsat av praktiska skäl och av säkerhetsskäl. Hamnarna på engelska sydkusten räcker inte till för fler båtar och arrangörsklubben RORC håller hårt på säkerheten, man minns Fastnet 1979, då en storm slog till och tvingade otaliga besättningar att överge sina sjunkande båtar. 18 personer omkom.
Kanske är det just förhållandena som gör Fastnet Race stort för seglare? I år startar fyra svenska båtar när skottet går på söndag. Störst är gamla, granna 63-fotaren Refanut, rattad av Fredrik Wallenberg med bland andra segelmakaren Anders Lewander ombord.

Refanut2

Ytterligare en svensk träklassiker i toppskick startar i form av Laurinritade 52 -fotaren Anahita styrd av Carl Urban.

SunFast3600

Hetast av de svenska är dock Boråsaren Peter Lundgren i sin Sun Fast 3600 La Primera och göteborgaren Peter Gustafsson i sin J/111 Blur. De och alla andra ”vanliga” kölbåtar seglar efter mätregeln IRC som är rådande på kontinenten, Hur det ska gå till att slå båtar som 100-fotaren Comanche eller en Contessa 32 på beräknad tid blir spännande att följa.

J111

En femte svensk båt startar också – VO 65:an Team SCA med holländskan Carolijn Brouwer som skeppare och Martin Strömberg i en ny roll som coach för tjejernas fortsatta träning.

Även Dongfeng är med, nu med shore managern Graham Tourell som skeppare.

Allmänt är Fastnet Race rena kändisparaden inom kappsegling. Otaliga bekanta namn finns på båtarna och seglingspapparazzi kommer att ha fullt upp med att håll reda på vem som är vem bland besättningarna.
Håll tummarna för Peter och Peter, Fredrik och Carl. Att vinna totalt är kanske inte möjligt för dem, men oavsett hur det går, gör de fin reklam för svensk segling.

Från min horisont som vän av klassiska båtar är Refanuts insats allra intressantast. Att ställa upp med en 60 årig familjeklenod är starkt av Fredrik Wallenberg.

Men mest tror jag på Sun Fast 3600, som Peter från Borås seglar, den passar perfekt för Fastnet med sin praktiska ändamålsenliga inredning och snabba skrov.

Följ med på www.rolexfastnetrace.com

 

Sittbrunnenfilmer