ÅFOR 2015 klar

Curre:

Boschyrväder blev Ballads bravad

4Ballad

Ibland blir vädret betydligt bättre än vad väderfolket tror. Årets ÅFOR blev inte mulet och vindfattigt, utan som i en broschyr - sol, varmt och i början sagolika vindar på 6 -8 meter per sekund. Redan genom skärgården gick det fort och allra fortast för 100 fotaren Hyundai med nya rekordtiden 3.01 timmar från Skeppsholmen till passagen vid Korsö.

Men alla deltagare fick flott gång med spinnaker genom smala Oxdjupet och gav massor av åskådare på kajerna årets skådespel. Färjorna väjde vackert och inga incidenter alls var ens nära att hända.

På söndagskvällen friskade vinden från syd och gav båtarna fin kryss mot Visby 110 sjömil bort. Bäst dit på beräknad tid var Dehler 29:an Citrus från Saltsjöbaden, som dessutom Per Ovrén och Viktor Planting – Bergloo körde i double-handed klassen.

Till bojen vid Visby och direkt tillbaka till Sandhamn körde de 16 fantastiska båtarna i Classic klassen. Dessa smycken vill ägarna inte fresta alltför mycket, och för att de även ska komma i mål i rimlig tid, kör de en kortare bana. I år igen vanns klassen av Saléns klenod Ballad, som putsats upp till ny nivå. Förutom Salénare i olika åldrar ombord, fanns förre America´s Cup gasten med mera Lasse Linger, som bidrog till att Ballads mäktiga 34 ton hamnade rätt i skiften på kryssen genom att stå på in mot land, vilket var rätt när vinden vred mot väst på natten. Besättningen hade tröjor med Follow Me.

5BacchantDSC 4654

Vänner av fina träbåtar njöt när A 75:an Bacchant forsade fram. Skepparen Magnus Adlercreutz har kostat på sin båt en ny köl, kolfibermast och gjutna segel till i år. Men det räckte inte mot gamla SK 95:an Britt- Marie, som var först i mål med en seglad tid om 36:25.

bugia

Årets ÅFOR blev storbåtarnas tillfälle kan man se av totalresultatet i ORC. Harald Kreckers sagolika Swan 70 Bugia Bianca seglade runt Gotland på tiden 41:35 och låg som sämst tvåa vid rundningarna. Det blev Bugia Bianca från Västerås som vann ORCi.

Nystrajpade och välseglade TP 52:an med Thomas Blixt blev tvåa. Men intressantare för båtutvecklingen är att flotta nybygget Caro en 65-fotare ritad av Marcelino Botin, dagens kanske mest lovande yachtdesigner. 39:09 i seglad tid – två timmar bättre än Swan 70:an säger lite om potentialen.

pAFOR20155292PacMan

Hur gick det för segersugna Lisa Fredriksson? Jo ganska bra, tvåa i SRS var klart godkänt. Hon blev slagen av hård och välseglande Jimmy Hellberg i hans avancerade B & R 38:a Pac Man, som tog totalsegern i SRS.

I SRS B såg det ut som seger för Fredrik Bergström som sjösatt sin Corby 33 i år. Med friska nya segel och med Noel Barkelius från Gransegel ombord seglade han väl och ledde när vinden avtog och vred mot norr natten till tisdagen. Men mot mål var det Håkan Lindström med sin Xp 33 Tärna som utnyttjade skiften allra bäst och vann klassen.

Slut för i år och tack KSSS för ett seglingsskådespel som i form och funktion hamnat helt rätt i tiden med mingel på Skeppsholmen före start och festivitas i Sandhamn efter målgång.

Enda önskemålet är att man ger båtarna i Inshore Race att segla även på söndagen och ha mål vid Korsö. Då kanske en viss Folkbåt kunde vinna en gång till?

För alla resultat gå in på ksss.se

Curt Gelin

1RothmansDSC 4573

2brenta60DSC 4590

3Carbonara

6Pam

7Elliot45DSC 4629

Sittbrunnenfilmer