Segelbåtsmässa 16-17 maj

Curres blogg:

Nya segelbåtsmässor på gång

Alt 5MC38 QuarterWaveHeady

I november sade segelbåtsföretagen i Sverige: Vi koncentrerar mässdeltagandet till de flytande mässorna på hösten. Det finns fler skäl till detta men det främsta handlar om att nå segelbåtskunder i tid för att kunna leverera båt till nästa säsong.

Det var då det. Trots den föresatsen ordnar de snart ”mässa” i Gustavsberg och i Henån 16 – 17  maj under devisen prova på.

21 båtar är anmälda till Gustavsberg och 17 till Henån. Dessutom visar Hallberg-Rassy sin 64 i Ellös och i Stenungsund och i Saltsjö-Duvnäs visar Navigare Jeanneaubåtar. Inte som en vanlig flytande mässa med andra ord.

- Initiativet är lite som ett slag i luften, säger en av företagarna i grupperingen Segelbåtar i Sverige, tillika deltagare i Gustavsberg. Få varv kan ju leverera till sommaren.

Så är det förvisso, men köplusten är som störst på våren när värmen kommer och minst på hösten när regnet och kylan väntar. Att varven vill ha beställningar på hösten och inte på våren är förståeligt.

Men oavsett vad man kan tycka om grupperingar med drag av kartell är det ett trevligt och bra initiativ att kunna spana in flera nya båtar på samma ställe.

Vad finns då att se i Gustavsberg och Henån 16- 17 maj? Den mest extravaganta nyheten finns i Gustavsberg i form av australiskutvecklade och Kinabyggda MC 38, en racer av rang som vi sällan sett i Sverige, bred låg, lätt och renodlad.

Arcona380seglar

Xp38inredningDärnäst kommer Xp 38 och Arcona 380, benchmarks bland prestandabåtar, tillika utsedda till Årets Segelbåt i Sverige. En gissning är att Arcona också lättar lite på sin nya 465 som blir klar i sommar.

Bland familjebåtarna kan jag på nytt rekommendera en titt i Dufour 410 och bli tagen över utrymmena, utdragsbänkarna i sittbrunnen, bomvinkeln och priset.

Dufour410seglar

I Henån kan nu färdigbyggda ishavsskeppet Adventure 55 beskådas. Och sköna italienska Solaris 37, en lyxig prestandabåt, som överraskade stort på testet 2013.

Adventure55seglar

Najad410seglarSjälvklart har Najad en båt på plats, en av de flottaste 40-fotarna som byggs i norra Europa – Najad 410. Den är inte spritt ny som modell. men i stil, finish, materialval och skrovform ger sen fortsatt fantaster spel av förtjusning.

Tyvärr är ingen Linjett på plats. De som väntar på något gott dock. I september ska nya 43:an kunna visas av varvet.

Najad410inredningI motsats till vanliga flytande mässor ska det gå att prova båtarna. I Gustavsberg och i Henån. Även om en kort segling inte säger mycket, är det bra att känna på jämförbara båtar och få koll på vad de ger.

Med andra ord: Sväng eller segla förbi Gustavsberg eller Henån 16 -17 maj och se en del av det bästa i nybåtsväg samlat.

Källa: www.segelbatar.org

Curt Gelin

Dufour410utdrags

Sittbrunnenfilmer