Lendingrekord

Nytt fartrekord – 635 sjömil på under ett dygn

Franska seglare är fartgalna och äventyrslystna. Det är ett känt faktum och att de inte räds stora båtar. Hur många rekordseglingar män från seglingens Silicon Valley har gjort vet de knappast själva.
Men nu vet Franska seglare och seglarvärlden vem som har seglat den klassiska distansen Newport till Bermuda snabbast, nämligen Renaud Laplanche i 105 fots trimaranen Lending Club mer känd under sitt tidigare sponsorsnamn Groupama, skeppad av Franck Cammas. Monsieur Renaud hade med sig Ryan Breymaier som co-skipper och en besättning för att slå rekordet satt år 2000 av amerikanen Steve Fossett i en annan jätte till flerskrovsbåt 125 fotaren Playstation. Snittfarten på sträckan var 27 knop, vilket kan jämföras med 16 för världens största havskappseglare 100 fotaren Rambler 29 timmar år 2012. 23 timmar minuter och 52 sekunder är en tid som lär stå sig ett tag med tanke på att inga ännu större rekordjägare är under projektering.

Till saken hör att Lending Club riggats ner sedan båten hette Groupama för att kunna seglas solo. För oss vanligare seglare övergår det förmågan att förstå hur en man hur stark han än är och hur mycket teknik han än har till sin hjälp, kan hantera ett fartmonster på över 100 fot 30 meter.
-    Vi har satt som mål för 2015 att slå tre rekord – Cowes-Dinard, Newport-Bermuda
och Transpac på 2 215 sjömil mellan Los Angeles och Hawaii, sade en nöjd ägare och skeppare enligt sin  PR-man när han klev av på Bermuda. Vi hade en spännande resa hit ner, vi gjorde ibland över 40 knop och är mer än någonsin förberedda på Transpac i juli genom att ha tagit de två första.
-    Läs och se mer på http://www.facebook.com/LendingClubSailing

-    http://www.youtube.com/c/LendingClubSailing/

Sittbrunnenfilmer