Dansk jätteseger

Danske Jens vann jättebåtsregatta

AWT visione BIMG 4380Segelmakare kan vara ett spännande och ganska glassigt jobb. I vart fall om man heter Jens Christensen och nyligen coachade 147- fotaren Visione till seger i jättebåtarnas årliga jätteregatta St Barth´s Bucket på den gamla svenskön i Karibien. Tyske datamiljardären Hasso Plattner beställde båten 2002 och har seglat och kappseglat den flitigt med hjälp av Jens.

Jens är en av världens bästa seglare och segelmakare, tillika en i trion, som startade Diamond Sailmakers i Köpenhamn, vars driv gav X-Yachts internationellt rykte.

Diamondloftet blev 1995 en del av North Sails i Europa och ihop med Henrik Söderlund och Ib Usssing -Andersen fördubblades verksamheten. De tre köpte sedan hela North Europa som i juli 2014, fick amerikanska fonden Oakley Capital att köpa alla loften runt om i världen. Därmed blev Jens, Ib och Henrik ekonomiskt oberoende och kan numera segla för nöjes skull.

Likväl sitter ränderna i, har man som dessa danskar, varit med om att vinna mer än de flesta, kan man sannolikt inte låta bli att ständigt driva båtar de kliver ombord på väl. Som i St Barths´s Bucket.

Visione PhotoCreditBalticYachts- Man bör inte glömma att utan båtens kapten och besättning skulle resten av oss vara i dålig form. Det är alltid ett nöje att komma ombord på Visione, båten alltid är väl omhändertagen och väl preparerad, förklarade Jens segern.

37 båtar mellan 27 och 56 meter (88 – 184 fot) deltog i regattan i år och gav glans åt den kanske mest pittoreska och filmstjärnetätaste ön i Västindien.

Bland seglarkändisarna på plats fanns enligt regattans blogg Mike Sanderson skeppare i Volvo Ocean Race, Peter Holmberg, BVI Challenge, Robbie Doyle segelmakare och Paul Cayard.

Den som vill bli berömd på segling bör med andra ord börja sin karriär som segelmakare. Mitt eget minne av Jens, Ib och Henrik var när de kom till min och Båtnytts regatta One of a Kind. 1986 och styrde en International 806, en Albin Nova och en X-102 långt över deras potential.

Som kuriosa kan det vara värt att vet att Diamond Sailmakers rekryterade Stefan Winberg och hans segelmakeri Winberg Segel startat 1980. Han talade tidigt om att bli en del av North ” det vore kulmen.”Men innan han hann tänka klart fick hans danska huvudmän frågan om att bli en del av North, och därmed blev Winberg Segel med branschens snyggaste logga North Sails.

En viss skribent började sin bana som egen på loftet på Winbergs Segelmakeri Lidingö med tak och väggar av storseglet från the Card.

Att försöka komma med och segla jättebåt kräver kontakter, men bara för att se dessa världens mest makalösa segelyachter segla i glimrande förhållanden och hänga med jet-settarna, är St Barth sannolikt rätta stället i mars 2016.

Mer att läsa och mängder av flotta bilder på klasserna Gazelles de Mer, Elegances de Mer, les Mademoiselles de Mer och les Grandes Dames finns på www.bucketregattas.com


Fakta Visione:

  • Längd ö a      44,84 m
  • Längd v l       37,20 m
  • Bredd              8,28 m
  • Djup                6,80 m
  • Vikt                105 ton
  • Segelyta      912 kvm
  • Design         Reichel & Pugh, San Diego
  • Byggare       Baltic Yachts, Bosund
  • Sjösatt         2002, renoverad 2007

Curt Gelin
Foto St Barth´s Bucket, Baltic Yachts

Sittbrunnenfilmer